ПЕТИЦИЈА ПЛЕНУМА ПРОТИВ УПРАВЕ И РЕКТОРА


У петак, 4. новембра је одржан протест Центра за културну деконтаминацију чији је циљ био да подржи студенте Филозофског факултета који је у блокади од 20. октобра. У даљем тексту можете прочитати Танјугову вест, али и погледати видео снимак протеста.

На платоу испред Филозофског факултета окупило се око 100 студената и грађана који их подржавају.

У управи Филозофског факултета речено је Тањугу да настава данас, иако је раније најављено, неће бити организована, али да ће се у понедељак највероватније одлучивати о почетку наставе на овом факултету.

Чланови Пленума Филозофског факултета демантовали су саопштење Деканата да су учествовали у нападу на приватно обезбеђење, које је унајмио факултет.

Пленум даље наводи да је приватно обезбеђење у више наврата нападало студенте који су, како тврде, мирно покушавали да поред њих прођу на више спратове факултета и да је саопштење Деканата “срамотно извртање чињеница”.

Чланови Пленума су додали да се “тим нападом обистињује изјава ректора Универзитета у Београду Бранко Ковачевић да блокада факултета треба да се прекине милом или силом”.

Подршку блокади пружила је и професорка универзитета у пензији Загорка Голубовић, која је Тањгу рекла да су “срамотне кривичне пријаве против студената које је најавио Деканат”.

“Кад би универзитети са Запада чули да се у Србији нападају студенти, мислили би да смо се вратили годинама у назад”, рекла је Голубовићка и додала да је ректор директно позвао полицију да упадне на факултет и реши проблем милом или силом, што је, како је оценила, наставак “шешељевске политике укидања аутономија универзитета”.

Ово је 19. дан блокаде студената Филозофског факултета, а за сутра је најављен још један протест на Платоу уз подршку чланова синдиката “Слога” и Уније синдиката просветних радника Србије.

“Штета је да декан факултета не штити своје студенте и срамотно је да они раде против деце која покушавају да се изборе за своја права. Декан нема право да доведе приватно обезббеђење на факултет”, изјавио је Слободан Трајковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије.

извор: Танјуг

Leave a comment